Hörneå bys hemsida www.becken.se
En stekspade för planeten
Rubriken till denna artikel för tankar till global uppvärmning och klimatförändringar. Så var inte avsikten, initialt. Artikelns tillkomst handlade mer om återbruk och att förlänga livet på en gammal uttjänt stekspade. Förvisso tangerar dessa två teman varandra.
Bild 1. Den renoverade stekspaden från Eskilstuna. Spadens topp är avkortad i en tidigare renovering. Denna artikel avser det nya handtaget i rönn från Hörneå. I bakgrund ses en Ekelunds linnehandduk - som får lite gratis reklam.
Artikeln handlar således om en stekspade som fått många nya liv i matlagningens tjänst. Att skriva denna artikel tar längre tid än själva reparationen av spaden. Än snabbare hade det varit att kasta spaden och köpa en ny. Istället är det principen och nöjet med att få spaden att överleva. Detta kan tyckas tokigt, och än värre att skriva en artikel om det. I kronologiskt ordning ses följande:
Redaktör Lena Lindholm ska 1982 flytta hemifrån från Torslanda Göteborg för att studera vid högskolan i Halmstad. Stekspaden köptes på en secondhand i Göteborg, en av de första sådan affärer i sitt slag. Stekspaden var välanvänd. Den var av klassisk svensk design med trähandtag med nitar i mässing.
Redaktör Lena Lindholm tar med sig stekspaden till hushållet i Hörneå år 2001. Där åker spaden diskmaskin i många varv.
Efter ca 15 år ger spaden upp till följd av ett materialfel i toppen av bladet. En del av spadens topp går av. Lena Lindholm kastar spaden men Skribenten ser möjlighet till räddning.
Skribenten kapar och slipar till toppen av spaden. Med denna renovering fortsätter spaden sitt liv ytterligare många år. Men, nu ger istället trähandtaget upp och faller isär. Lena Lindholm kastar spaden igen.
Skribenten räddar spade åter en gång, och tillverkar ett nytt träskaft. Material till skaftet tas av en gammal rönn från gården som Skribenten sågat upp till plank för ungefär 15 år sedan. Med denna renovering får spaden dessutom en lokal förankring.
Stekspade kan härledas till Karlsson och Nilsson Knivfabrik i Eskilstuna. Man läser sig till att denna firma startade 1932 av fabrikörerna Ingvar Karlsson och Georg Nilsson. Fabrikörerna hade båda avlagt ingenjörsexamen vid Eskilstuna Tekniska skola. Företaget var även känt som "Knivman". Eskilstuna är en stad med allehanda industrier av detta slag, bland annat.
Bild 2. Denna bild tillkom efter att artikeln skrevs - med hjälp av lite Photoshop och några bilder.
Bild 2 tål att reflektera kring. Att hålla liv i en stekspade är inte räddningen för planeten, men ett litet steg på vägen.
Gunnar Engström, 2024-03-19
Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.
Besökare
Hörneå bys hemsida www.becken.se